Ученые прогнозируют генетический прорыв в сельском хозяйстве

Такий прогноз дає біохімік Каліфорнійського університету в Берклі і одна з фундаторок CRISPR Дженніфер Дудна, повідомляє «Хайтек».

Поки етичні питання з генетичними експериментами над людьми не вирішені, творець технології CRISPR рекомендує стежити за відкриттями в сільському господарстві.

«Найбільш великі прориви за найкоротший термін відбудуться в сільському господарстві», — сказала Дудна.

Вона привела в приклад вчених з Лабораторія в Колд-Спрінг-Харбор, які застосували CRISPR для виведення сорту томатів, не обпадає з черешка після дозрівання. Це дозволило спростити процес збору овочів і мінімізувати втрати.

Крім того, за її словами, біотехнологічні гіганти DuPont і Monsanto вже отримали ліцензії на редагування з допомогою CRISPR.

Для довідки: біохімік Дженніфер Дудна спільно Еммануелем Шарпантьє з Віденського університету у 2012 році вперше представили наукову роботу, описує технологію генетичного редагування. CRISPR дозволяє створити пролом в конкретному місці ДНК, яку потім можна заповнити клітинами із заздалегідь визначеними властивостями. Найчастіше технологія пов’язують з можливістю «проектування дітей», яка дозволить підбирати характеристики аж до кольору очей до народження дитини.

Leave A Comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *